کارت آبی آلمان برای مهاجران
اداره فدرال مهاجرت و پناهندگان آلمان اعلام کرده است با تغییر دادن تعدادی از شرایط اعطای «کارت آبی» اقامت، برخورداری از این امکان را برای مهاجران تسهیل کرده است.
«کارت آبی اتحادیه اروپا» (Blue Card) یک مجوز اقامت ویژه نیروی کار ماهر در کشورهای عضو اتحادیه اروپا است. این کارت به افرادی داده میشود که شهروند کشوری از اتحادیه اروپا نیستند، اما مهارتهای شغلی یا مدارک دانشگاهی بالا یا پیشنهاد کاری با حقوق بالاتر از حقوق متوسط کشورهای اروپایی دارند. این افراد به واسطه این کارت میتوانند در یکی از کشورهای اتحادیه اروپا کار و زندگی کنند و همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا شامل آلمان (به جز دانمارک و ایرلند) این کارت را صادر میکنند.
دولت آلمان هفته گذشته با بازنگری در چندین قانون مربوط به سیاست مهاجرتی خود گفته است تصمیم دارد نیروی کار خارجی بیشتری را جذب کند. اما این تغییرهای مصوب چه مواردی را شامل میشوند؟
پایینتر معین شدن کف حقوق دریافتی
از جمله تغییرات اصلی که در مقررات صورت خواهد گرفت، کاهش حداقل حقوق و دستمزد است تا اتباع خارجی بیشتری بتوانند با کارت آبی اتحادیه اروپا به آلمان بیایند.
کف حقوق دریافتی برای کارت آبی آلمان در حال حاضر ۵۶ هزار و ۴۰۰ یورو در سال است. همچنین تا کنون کسانی که مایل به مهاجرت به آلمان بر اساس این قانون بودند و حقوق کمتری به آنها پیشنهاد شده بود باید از آژانس کار فدرال آلمان برای دریافت این کارت تأییدیه میگرفتند.
مسئولان اداره فدرال مهاجرت آلمان میگویند در مشاغلی که به دلیل کمبود پرسنل واجد شرایط، جای خالی شغلی را نمیتوان پر کرد (نظیر پزشکان، مهندسان، دانشمندان علوم طبیعی، ریاضیدانان و متخصصان فناوری اطلاعات)، ارائه درآمد ناخالص سالانه ۴۳ هزار و ۹۹۲ یورو از سوی متقاضیان قابل قبول خواهد بود.
هنوز مشخص نیست که با قوانین جدید، آستانه حقوق چقدر کاهش خواهد یافت. این در حالی است که هماکنون نیز حداقل حقوق تعیینشده در آلمان از بسیاری دیگر از کشورهای اتحادیه اروپا کمتر است.
دانش زبان آلمانی دیگر اجباری نیست
بنابر مقررات جدید وضعشده، متقاضیان دریافت کارت آبی دیگر نیازی به ارائه مدرکی مبنی بر تسلط بر زبان آلمانی تا سطح بهخصوصی ندارند.
پیش از این کسانی که میتوانستند ثابت کنند از سطح دانش زبان آلمانی B1 برخوردارند، پس از ۲۱ ماه اقامت و کار در آلمان میتوانستند مجوز اقامت را دریافت کنند. حالا اما کسانی که دانش زبانشان زیر این سطح باشد نیز میتوانند کارت آبی معتبر برای مدت قرارداد کاری خود و سه ماه بیشتر از آن دریافت کنند.
مدت پیشینه کاری مورد نیاز کوتاه میشود
تا کنون کسانی که مایل به کار در آلمان با کارت آبی بودند باید با مدرکی ثابت میکردند که تجربه لازم را در کاری که در آلمان به آنها پیشنهاد شده است دارند.
حالا اما داشتن مدرک تخصصی در یک بخش خاص برای درخواست چنین مجوزی کفایت خواهد کرد. علاوه بر این، یک حقوق حداقلی ویژه کسانی که مدرک تحصیلی دارند اما تازه شروع به کار کردهاند ایجاد میشود. مقامات آلمان میگویند امیدوارند با این روش شروع کار برای متخصصان جوان را آیانتر کنند.
تغییر کارفرمایان و آوردن خانواده با خود
تسهیلات دیگری که در قانون جدید دیده شده این است که شهروندان غیر اتحادیه اروپا، که با چنین کارتی در آلمان کار میکنند، میتوانند کارفرمایان خود را در آلمان تغییر دهند.
در عین حال، آوردن اعضای خانواده به آلمان با کارت آبی اتحادیه اروپا آسانتر خواهد شد. مقامات گفتهاند جزئیات بیشتری را در این زمینه در آینده نزدیک اعلام خواهند کرد.
کارت آبی برای متخصصان فناوری اطلاعات بدون مدرک و افراد تحت حمایت بینالمللی
طبق تغییرات تصویب شده در قانون مهاجرت آلمان دو دسته جدید به زودی میتوانند از کارت آبی آلمان بهرهمند شوند.
متخصصان فناوری اطلاعات (IT) از این پس حتی اگر مدرک دانشگاهی نداشته باشند میتوانند مدارک غیررسمی خاصی را نشان دهند و کارت آبی را دریافت کنند. علاوه بر این، آن دسته از پناهجویان با مهارت بالایی که اقامتشان در آلمان یا سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا در چهارچوب «متقاضی حمایت بینالمللی» بررسی و تایید شده است، واجد شرایط درخواست کارت آبی برای کار در بخش بسیار ماهر و نیازمند به کارگر در آلمان خواهند بود.
چرا آلمان در پی بهروز رسانی سیاست مهاجرت خود است؟
آلمان به مانند دیگر مناطق اروپا به شدت از کمبود نیروی کار رنج میبرد. این کشور در سال ۲۰۲۰ تعداد ۸۴۴ هزار فرصت شغلی ایجاد کرد که یک رکورد برای صنعت این کشور محسوب میشود. این کشور به ویژه در حوزههای داروسازی، مهندسی و فناوری اطلاعات به نیروی کار ماهر نیاز دارد.
دولت فدرال آلمان گفته است تا سال ۲۰۲۶ تعداد ۲۴۰ هزار جایگاه شغلی مازاد بر نیروی کار وجود خواهد داشت که باید پر شوند.
یک گزارش مربوط به بازار کار که اخیرا توسط وزارت اقتصاد آلمان تهیه شده نشان میدهد که اگر همین حالا دولت اقدامات لازم را انجام ندهد، این کشور در سال ۲۰۳۵ یعنی ۱۲ سال دیگر دچار کمبود ۷ میلیون نیروی کار خواهد شد.