ارز دیجیتال کاردانو (cardano) چیست؟ارز دیجیتال کاردانو (cardano) چیست؟
بیت کوین و اتریوم به ترتیب نسل اول و دوم ارز دیجیتال هستند. اتریوم به عنوان نسل دوم ارزهای دیجیتال بر قراردادهای هوشمند و همچنین برنامه های غیرمتمرکز، تمرکز داشت اما با مشکلاتی مثل مقياس پذيری، کارمزد بالای تراکنش ها و زمان نقل و انتقالات ارزهای دیجیتال روبرو است. بنابراین نسل سوم ارزهای دیجیتال با هدف رفع این چالش ها ظهور کردند. در واقع نسل سوم ارزهای دیجیتال ضمن بهره بردن از مزایای دو نسل قبلی، اقدام به رفع مشکلات آنها کرده است. از جمله رمز ارزهای نسل سوم می توان به ارز دیجیتال کاردانو اشاره کرد. ارز دیجیتال کاردانو در سال 2015 به عنوان یک پروژه ای برای تغییر و تحول در شیوه های توسعه و طراحی ارزهای دیجیتال راه اندازی شد. ارز دیجیتال کاردانو یا همان آدا (ADA) از جمله بهترین و منسجم ترین رمزارزهای حال حاضر محسوب می شود. ارز دیجیتال کاردانو به عنوان نسل سوم ارزهای دیجیتال از معماری لایه ای برای ایجاد امنیت، پایداری و بهبود مقیاس پذیری برخوردار می باشد. بنابراین ارزهای دیجیتال نسل سوم، از مزایای بیشتری نسبت به ارزهای دیجیتال پیشین برخوردار هستند. ارز دیجیتال کاردانو از اثبات سهام اوروبروس بهره می برد، در حالی که ارز دیجیتال بیت کوین سیستم اثبات کار را مورد استفاده قرار داده است.
تاریخچه کاردانو
پروژه کاردانو در سال 2015 راه اندازی شد و تیم توسعه دهنده کاردانو در سال 2018 طی دوره عرضه اولیه (ICO) توانست 63 میلیون دلار کسب کند. ICO یا عرضه اولیه یک رمزارز، روشی برای جمع آوری سرمایه جهت توسعه دادن ایده و بلاکچین مورد نظر شرکت های توسعه دهنده ارزهای دیجیتال می باشد. بلاکچین کاردانو فقط در سه ماه اول ICO توانست بیش از 6 میلیارد دلار از این طریق کسب کند.
بنیانگذار کاردانو کیست؟
چارلز هاسکینسون یکی از بنیانگذاران BitShares و اتریوم، بنیانگذار کاردانو می باشد. چارلز هاسکینسون یکی از ثروتمندترین و متخصصین حوزه ارزهای دیجیتال و از بنیانگذاران ارزهای دیجیتال کاردانو، اتریوم می باشد. چارلز هاسکینسون مدیر عامل شرکت IOHK می باشد و همچنین به عنوان مدیر پروژه آموزش بیت کوین شناخته شده است. چارلز هاسکینسون پس از ترک بنیاد اتریوم به دلیل اختلاف نظر در رابطه با غیر انتفاعی بودن اتریوم، با جرمی وود (Jeremy Wood) پروژه IOHK را راه اندازی کرد. چارلز هاسکینسون و شرکت IOHK در سال 2017، از آزمایشگاه های تحقیقاتی در دانشگاه ادینبورگ و موسسه فناوری توکیو که متمرکز بر فناوری بلاک چین فعال می باشند، حمایت مالی کرده اند. سه سال بعد همچنین چارلز هاسکینسون در دانشگاه وایومینگ، پروژه تحقیق درباره تکنولوژی بلاک چین را راه اندازی کرده است. بنیاد کاردانو مستقر در سوئیس با همکاری دو شرکت IOHK و Emurgo اقدام به توسعه پروژه کاردانو کردند.
هدف از ایجاد کاردانو چیست؟
کاردانو قصد دارد برای پردازش تراکنش های بیشتر، سریع تر و کم هزینه تر نسبت به سایر بلاک چین ها، یک زنجیره بلاکچین نوینی را طراحی کند. بنابراین طراحان کاردانو اقدام به طراحی و کد نویسی اختصاصی بلاک چین جدید کردند و از کد سایر بلاک چین های پیشین کپی برداری نکردند.
قرارداد هوشمند در بلاک چین کاردانو
کاربران می توانند بر روی بلاکچین کاردانو قراردادهای هوشمند را ایجاد کنند. قراردادهای هوشمند بر روی بلاک چین اتریوم با قراردادهای هوشمند کاردانو تفاوت دارند. تایید قراردادهای هوشمند در بلاکچین کاردانو توسط انجمنی صورت می گیرد که اعضای آن تصادفی انتخاب شده است. اعضای این انجمن وظیفه ی نظارت بر درست انجام شدن توافقات را با کمک قدرت محاسباتی خود، بر عهده دارند.
راهکار کاردانو برای رفع مشکل مقیاس پذیری
تیم توسعه دهنده ی کاردانو با طراحی یک بلاک چین دو لایه، اقدام به رفع مشکل مقیاس پذیری کرده کردهاند، این لایه ها عبارتند از:
لایه محاسبات: این لایه با هدف کمک به کاربران برای انعقاد قراردادهای هوشمند در حال طراحی و توسعه می باشد.
لایه تسویه حساب: کاربران به کمک این لایه می توانند ارز دیجیتال کاردانو خود را به کیف پول مورد نظرشان ارسال کنند.
کاردانو چگونه کار می کند؟
استفاده از دو لایه جداگانه باعث شده کاردانو انعطاف پذیرتر و کارآمدتر از سایر بلاکچین های مشابه باشد. انعطاف پذیری بلاک چین کاردانو باعث می شود کاربران بتوانند مطابق مقررات خاص کشور خود، تغییراتی در قوانین بلاک چین کاردانو مانند نحوه ذخیره سازی و دسترسی به داده ها را ایجاد کنند.
شیوه کار در کاردانو چگونه است؟
تایید معاملات در بلاکچین کاردانو توسط ساز و کار اجماعیاثبات سهام ( Proof-of-Stake) صورت می گیرد. در این شیوه تایید معاملات توسط اعتبارسنج ها انجام می شود. به این صورت که اعتبارسنج ها اقدام به مسدود کردن تعدادی از سکه های آدا خود تحت عنوان «سهام» می کنند و هر کدام از اعتبارسنج ها متناسب با میزان سهام خود، پس از تایید نهایی معامله، می توانند به عنوان پاداش مقداری آدا کسب کنند. در این شیوه چند ماینر با کمک یکدیگر اقدام به حل مسئله می کنند، بنابراین در مصرف برق صرفه جویی می شود. همچنین در این شیوه، اعتبارسنجی که تعداد سهام بیشتری داشته باشد، در نهایت می تواند پاداش بیشتری دریافت کند.
ساز و کار اثبات سهام (Proof-of-Stake) در برخی بلاک چین های دیگر نیز وجود دارد، اما تفاوت این ساز و کار در کاردانو با سایر بلاک چین ها در تصادفی انتخاب شدن اعتبار سنج ها می باشد که در نهایت باعث می شود همه افراد شانس برابر و عادلانه ای برای دریافت پاداش داشته باشند. ساز و کار Proof-of-Stake بر خلاف شیوه اجماعی به نام اثبات کارا. یا Proof-of-Work که در شبکه بیت کوین به کار می رود، هزینه برق کمتری را به دنبال دارد. بنابراین استخراج کاردانو کم هزینه تر از بیت کوین می باشد.
مقایسه مقیاس پذیری کاردانو با بلاکچین بیت کوین
یکی از عوامل مهم در میزان کارآمدی یک بلاک چین، میزان مقیاس پذیری آن می باشد. میزان مقیاس پذیری بلاکچین، بر تعداد تراکنش هایی که در ثانیه انجام می شود، تاثیر می گذارد. بلاک چین کاردانو بر خلاف بلاکچین های بیت کوین و اتریوم که به ترتیب فقط 7 و 15 تراکنش را در ثانیه پردازش می کنند، می تواند 257 تراکنش را در ثانیه پردازش کند.
راهکار کاردانو برای رفع مشکل مقیاس پذیری بیت کوین و اتریوم
همه تراکنش ها در شبکه بیت کوین پس از تایید در دفتر عمومی بیت کوین برای همیشه ثبت می شوند، همین موضوع باعث می شود که دفتر عمومی بلاکچین پس از هر تراکنش بزرگتر شود. همچنین ماینرها برای حل معما نیاز دارند که یک نسخه از تمام معاملات را نگه دارند، بنابراین مقیاس پذیری پلتفرم دچار مشکل می شود. از این رو توسعه دهندگان کاردانو اقدام به طراحی زنجیره بلاکچینی کردند که در آن اعتبارسنج ها فقط به دریافت و حفظ اطلاعات مربوط به تراکنش مورد نظر بپردازند. برای مثال زمانی که فردی قصد دارد مقداری آدا برای فرد دیگری ارسال کند، ماینرهای اعتبار سنج فقط داده های مربوط به همان معامله را دریافت می کند و مانند بلاک چین بیت کوین، کل اطلاعات را لازم ندارند.
مزایای ارز دیجیتال کاردانو
1- در این شبکه با افزایش تعداد کاربران، تعداد پردازش تراکنش ها نیز افزایش می یابد، زیرا محدودیت مقیاس پذیری در این شبکه وجود ندارد.
2- کاردانو به عنوان یک سیستم پرداخت جهانی تحت کنترل و دخالت هیچ دولت یا ارگانی نمی باشد.
3- این شبکه قابلیت اجرای قراردادهای هوشمند را دارا می باشد.
4- میزان امنیت موجود در شبکه کاردانو بسیار بالا می باشد، بنابراین احتمال هک شدن این سیستم تقریبا غیرممکن است و تمامی اطلاعات ثبت شده در آن به صورت محرمانه حفظ می شوند.
5- اولین بلاکچین 2 لایه (لایه تسویه حساب و محاسبه) در سیستم کاردانو راه اندازی و تشکیل شده است.
6- سرعت انجام تراکنش ها در این شبکه بسیار بالا و هزینه کارمزدها در آن پایین می باشد.
7- سیستم کاردانو به دلیل میزان برق مصرفی پایین، سازگار با محیط زیست می باشد و هزینه پرداختی برای حل معما در این شبکه بسیار پایین می باشد.
معایب بلاکچین کاردانو چیست؟
میزان مقیاس پذیری بلاک چین کاردانو نسبت به ریپل و استلار لومن بسیار کمتر می باشد. ریپل و استلار لومن در ثانیه بیش از 1000 تراکنش را می توانند انجام دهند. اما کاردانو نهایتا 257 تراکنش را در ثانیه می تواند پردازش کند. همچنین کیف پول های این ارز دیجیتال همچنان با مشکلاتی رو برو می باشند.
رقبای اصلی ارز دیجیتال کاردانو
مسترکارت، اصلی ترین رقیب تمام ارز های دیجیتال از جمله ارز دیجیتال کاردانو در صنعت امور مالی و پرداخت می باشد، که ضمن فاصله گرفتن از مشکلات سیستم های مالی سنتی، اقدام به به روز کردن سیستم های پرداختی کرده است. علاوه بر مستر کارت، ارز دیجیتال استلار نیز، در این زمینه جز 10 ارز دیجیتال برتر می باشد که ویژگی های منحصر به فردی را دارد. ارز دیجیتال کاردانو، رقبای خود را به خوبی می شناسد و سعی می کند که سهم خود از سیستم های مالی غیرمتمرکز و بازار پرداخت را افزایش دهد.
آینده ارز دیجیتال کاردانو
ارز دیجیتال کاردانو جز 10 ارز دیجیتال برتر در حال حاضر می باشد. این شبکه ضمن توسعه دادن همواره شبکه خود، خلاقیت های زیادی را در ساختار شبکه اش مورد استفاده قرار داده است. بنابراین ارز دیجیتال کاردانو به دلیل داشتن یک برنامه جامع و هدفمند برای بهبود عملکرد خود، آینده درخشانی خواهد داشت و کاربران زیادی به شبکه کاردانو خواهند پیوست.
کیف پول های کاردانو
Daedalus کیف پول رسمی کاردانو می باشد که البته مشکلاتی مانند عدم رسیدن تراکنش به گیرنده، عدم قابلیت اتصال به شبکه و همچنین بلوکهای همگامسازی دارد. بنابراین کیف پول های لجر نانو s و کیف پول تر زور امن ترین و مطمئن ترین کیف پول برای نگهداری ارز دیجیتال کاردانو هستند.