پهلوگیری یک کشتی کانتینری متعلق به شرکت ترابری چینی «کوسکو» در بندر هامبورگ آلمان به تاریخ ۲۶ اکتبر ۲۰۲۲ – Copyright آسوشیتدپرس
میزان اتکای اقتصادی آلمان به چین منشا افزایش نگرانیهای در سطح داخلی و در سطح اروپایی شده است. با وجود همهی این انتقادها، دولت آلمان قراردادی بحثبرانگیز را تصویب کرده که بر اساس آن شرکت چینی ترابری «کوسکو» بخشی از بندر هامبورگ را تصاحب خواهد کرد.
در تبوتاب فزاینده کشورهای جهان برای کاهش وابستگی به پکن و «ریسک زدایی» از اقتصاد خود، بسیاری از این کشورها چشمشان به دنبال این است که آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد اتحادیه اروپا چگونه میخواهد با چین تعامل داشته باشد؛ حال آنکه برلین خودش پیامهای متفاوتی به بیرون ارسال میکند.
اشتِفن هیبِشترایت سخنگوی صدراعظم آلمان شامگاه چهارشنبه اعلام کرد که برلین به دنبال توافقی است که به شرکت کشتیرانی دولتی چین (کوسکو) اجازه میدهد ۲۴.۹۹ درصد از سهام پایانه کانتینری «تُلِرورت» هامبورگ را خریداری کند.
اولاف شولتس که خودش در اوایل همین هفته هشدار داده بود که چین به طور فزایندهای در حال تبدیل شدن به رقیب اتحادیه اروپا است؛ تنها سه هفته دیگر یعنی در تاریخ ۲۹ ژوئن میزبان نشست مشترک آلمان و چین برای همکاری نزدیکتر با پکن است.
تصمیمی پر فراز و نشیب
کوسکو در ابتدا به دنبال خرید ۳۵ درصد سهام این پایانه بود که با توجه به انتقادهای داخلی از دولت آلمان، میسر نشد.
دولت آلمان از ماه اکتبر سال گذشته میلادی تصمیم فروش بخشی از سهام این پایانه را اعلام کرده بود ولی مقامات آژانس امنیت سایبری آلمان در اوایل سال ۲۰۲۳ گفتند که این پایانه در زمره «زیرساختهای حیاتی» کشور محسوب میشود و پیشبینی میشد که موانع و محدودیتهای شدیدی برای فروش آن وجود داشته باشد.
تا اینکه ماه گذشته اعلام شد که دولت ائتلافی آلمان متشکل از سه حزب «سوسیال دموکراتها»، «حزب سبزها» و «حزب دموکرات آزاد» مجوز این واگذاری را مجددا بررسی خواهد کرد.
از اشتباه مهلک مراوده با روسیه درس بگیرید
هابک وزیر اقتصاد آلمان و مسئول بررسی این سرمایهگذاری با این طرح مخالفت بود و بر کاهش سهام کوسکو در ترمینال تاکید داشت. سایر وزارتخانههای آلمان مانند وزارت امور خارجه و وزارت دارایی نیز نگرانیهایی را مطرح کردند. اما آقای شولتس که خودش قبلا شهردار هامبورگ بود، هیچکدام از این نگرانیها را نپذیرفت و بر ادامه معامله تاکید کرد.
با این حال، به گفته یکی از مقامات وزارت اقتصاد که خواست نامش فاش نشود، در نهایت این آقای شولتس بود که توانست حرف خود را به کرسی نشاند، چراکه هرگونه تغییر در تصویب اولیه اکتبر نیازمند حمایت یکپارچه کابینه بود.
این اقدام شولتس باعث ایجاد آشفتگی در سه حزب ائتلاف حاکم شده است. فلیکس باناساک، یکی از نمایندگان حزب سبز در این رابطه گفته است که: آقای شولتس «نوعی از سیاست خارجی اقتصادی را پیگیری میکند که هیچ درسی از اشتباهات مهلک از مراودات با روسیه نیاموخته است.»
«این تصمیمی علیه ارزیابی سرویسهای اطلاعاتی و وزارتخانههای مربوطه، علیه راهبرد اروپا در برابر چین و علیه متحدانی است که از رفتار تهاجمی فزاینده چین به عنوان بزرگترین تهدید یاد میکنند.»
رودریش کیزِوِتر
«از حزب اپوزیسیون راست میانه «اتحادیه دموکرات مسیحی آلمان
به غیر از انتقادهای درون کابینهای، احزاب اپوزیسیون نیز به شدت از این موضوع نگران هستند. انتقادهای بیشتر از سوی رودریش کیزِوِتر از حزب اپوزیسیون راست میانه «اتحادیه دموکرات مسیحی آلمان» وارد شد. آقای کیزِوِتر تصمیم شولتس را «تلاش انفرادی» خواند و گفت: «این تصمیمی علیه ارزیابی سرویسهای اطلاعاتی و وزارتخانههای مربوطه، علیه راهبرد اروپا در برابر چین و علیه متحدانی است که از رفتار تهاجمی فزاینده چین به عنوان بزرگترین تهدید یاد میکنند».
سرمایهگذاری چین در بنادر اروپایی
در سالهای اخیر، سیاست اعلامی آلمان در جهت محدود کردن سرمایهگذاری چینیها در این کشور بوده است. منتقدان استدلال کردهاند که صدور مجوز فروش سهام این بندر باعث ایجاد یک معضل امنیتی بزرگ میشود، چرا که به دولت چین اجازه نفوذ نادرست در این پایانه را میدهد.
خرید سهام بندر تُلِرورت بخشی از راهبرد سرمایهگذاری هدفمند پکن برای تحت نفوذ در آوردن زیرساختهای سراسر اروپا است.
کوسکو در حال حاضر در بسیاری از بنادر اروپایی دیگر از جمله در یونان سهام دارد.
راهبرد توسعه بنادر بخشی از راهبرد «یک کمربند، یک جاده» چین است. مثال یونانی کافی است تا نشان دهد که اگر پروژه های مربوطه بدون مشکل پیش برود، کشور بعدی که احتمالا چین به دنبال سرمایهگذاری در آن است ایتالیا خواهد بود.
چین بزرگترین شریک تجاری آلمان است و حدود ۳۰ درصد از کالاهایی که در بندر هامبورگ جابجا میشوند از چین میآیند یا به مقصد آنجا هستند.
ا