مد و پوشاک

رابطه هنر مفهومی و طراحی مد و لباس

رابطه هنر مفهومی و طراحی مد و لباس

آموزش طراحی لباس و مد
رابطه هنر مفهومی و طراحی مد و لباس

رابطه هنر مفهومی و طراحی مد و لباس

در این مقاله به بررسی و بیان هنر مفهومی و طراحی لباس می پردازیم. در هنر مفهومی ایده و خلاقیت جنبه اصلی است.جنبه خلاقیت در طراحی مد و لباس بسیار مهم است. و شخصیت طراح بر آن اثر دارد. و موجب بی همتا بودن طرح می شود. طراح باید ایده های جدید و نو را به دست بگیرد و وقتی توانست این کار را انجام دهد کیفیت طرح افزایش پیدا می کند. باید کنترل عناصر بصری را داشته باشد. و به کار ببرد. طراحی مد نوعی هنر است و ارتباط با گرایش های هنری دیگر از جمله هنر مفهومی دارد. مد در قرن بیستم دستخوش تغییرات بسیاری شد. و مد بسیار جایگاه قوی بر زندگی اجتماعی انسان ها پیدا کرد.

برندهای بسیار مشهور ظاهر شدند که تا به امروزه نیز فعالیت دارند. و تحولات بسیاری اتفاق افتاد. تحولاتی به اصطلاح مفهومی. در همین قرن بود که مد مفهومی پدید آمد. نمیتوان مد مفهومی را به راحتی تعریف کرد بلکه باید آن را درک کرد. رابطه ای بسیار قوی بین هنر مفهومی و طراحی مد ولباس برقرار است. مد نوعی هنر است مگرنه اینکه قابل بیان نیست و باید درک شود و از خلاقیت هنرمند طراح پدید می آید. طراح برای ارتباط طرحش و هنر مفهومی باید بلند پرواز باشد و خلاقیت هایش بتواند به خوبی با طرح ترکیب کند.

برای درک این رابطه ابتدا باید دانست هنرمفهومی چیست؟

هنرمفهومی

هنر مفهومی به جنبشی اشاره دارد که در ۱۹۶۰ پدید آمد و بیان دارد ایده مهمتر از اثر است. هنرمندانی همچون جوزف کوسوت ، رابرت موریس ، جوزف بویز و آدریان پایپر در این زمینه اثر آفرینی کرده اند. دیگر شبیه هنر سنتی نیست بلکه بیننده را با استفاده از ایده خود شگفت زده می کند. ابتدا ایده و سپس ذهن مخاطب اهمیت دارد. این جنبش جنجال و بحث زیادی را موجب شد. هنرمفهومی تمایل به واکنش های شدید در مخاطبان دارد. هنر مفهومی جنبشی هنری است. هنری است که از جنبش های هنری مانند دادائیسم و اکسپرسیونیسم انتزاعی گرفته شده است. وظیفه اش به فکر فرو بردن مخاطب است. ایده یا مفهوم موجود در کار هنری بسیار مهمتر است. هنرمندان با استفاده از ابعاد فکری زبانی هنر مفهومی را عنوان می کنند. نگرشی آشکار نسبت به هنر است که به دور از انحصار گرایی است.

هنری است که هنرمند با استفاده از مواد و مفهوم هنر را به دروازه جدیدی می برد. ایده و مفهوم در این هنر اصل مهمی است. هنرمند به وسیله هنر مفهومی ایده را به کمک مواد و اشیا به هنر تبدیل می کند. بسیاری آن را با طراوت می دانند و بسیاری آن را ناپسند می دانند. هنر مفهومی روشی است مشخص که می توان به کمک آن مرزهای اثر هنری را مورد بررسی قرار داد. هنرمفهومی به ایده و خلاقیت بسیار وابسته است. عبارت است از بیان ایده های هنرمند به هر روشی که مناسب با ایده اش می داند. هنر مفهومی اثر اجتماعی دارد و موجب رشد فرهنگی می شود.

.

زیرا دانش بیننده را در زمینه هنر بصری افزایش می دهد. هنر مفهومی یک فرآیند مدرن است. هنر مفهومی تحت تأثیر داداییسم است که در شروع قرن بیستم ظهور کرده است. هنر مفهومی اولین بار در نمایشگاه مفهوم در موزه لورکوزن آلمان در سال ۱۹۶۹ و سپس در بلژیک در سال ۱۹۸۰ به نمایش درآمد. هنر مفهومی توسط واکنش های روانی جنگ جهانی ، توسعه فناوری و تأثیر جنبش های هنری سورئالیسم ، اکسپرسیونیسم ایجاد شده است.

نشان دهنده خلاقیت هنرمند است. فناوری و فضا برای تولید هنر مفهومی ترکیب می شوند. هنر مفهومی نیز ضوابط و قوانین خود را دارد. قوانینی همچون هنرمند برای ساخت آن باید از فرآیندهای فکری اش استفاده کند. و پایه برای ساخت این هنر باید واقع گرایانه باشند. مواد واقع گرایانه باشند و به کمک قدرت خیال هنرمند پا به دنیایی بگذارند که وجود ندارد. حالا که مفهوم هنر مقهومی را متوجه شدیم به رابطه هنرمفهومی و طراحی مد و لباس می پردازیم.

رابطه هنرمفهومی و طراحی مد و لباس

رابطه هنر مفهومی و طراحی مد و لباس
رابطه هنر مفهومی و طراحی مد و لباس
رابطه هنر مفهومی و طراحی مد و لباس

بسیاری از جنبش های هنری بر طراحی لباس اثر گذار بوده است و هنر مفهومی یکی از آنهاست. هنر مفهومی در بسیاری سبک ها وجنبش ها می تواند پدیدار شود. طراح به وسیله هنر مقهومی ایده خود را به وسیله طرح نشان می دهد. در استفاده از هنر مفهومی در طراحی مد ولباس تنها هدف پوشانندگی نیست بلکه وسیله ای برای انتقال اندیشه و ایده طراح است. هنرمندان بسیار از فناوری در این هنر برای بیان اندیشه و ایده خود استفاده می کنند. استفاده از هنر مفهومی در مد می تواند در یافتن ماهیت اصیل درونی و بیرونی خود به شما کمک کند. مدی پدید می آید که در آن احساس محتوا و امنیت می کنید. و مستقل از اشکال بدنی است. هیچ تغییری در ارزیابی ایجاد نمی کند ولی هدف احساس شخصی است. فرآیند تنها نتیجه مفهوم نیست بلکه توجه به پدیده های مشخص به طرق مختلف بیان می شود. اغلب از منسوجات به عنوان واسطه ایده و بیان استفاده می شود. هنر مفهومی و مد ارتباط بسیار قوی دارند.

تحولات فرهنگی و سیاسی بسیار بر مد و لباس اثر دارد. و از انحصار پوشش خارج کرده و هدفی فراتر از تنها پوشش دارد امروزه طراحان سعی می کنند لباسی طراحی کنند که اثری از هنر داشته باشد. همانگونه که تابلوی نقاشی ، احساسات خالق آن را نشان می دهد در هنر طراحی لباس نیز طرح وسیله است برای بیان احساسات و ایده طراح. اگر لباس های مفهومی با هنرهایی مانند تئاتر و سینما همراه شود. مفاهیم دگرگون می شود.

زیباشناسی طراحی لباس

زیباشناسی طراحی لباس
زیباشناسی طراحی لباس
زیباشناسی طراحی لباس

زیبایی در طراحی لباس بسیار مهم است. و باید بسیار مورد توجه قرار گیرد. شامل ۱- طرح اولیه ۲- فرم ۳- طرح نهائی است. طراح لباس بسیار به خلاقیت نیاز دارد. و موجب می شود طرح متمایز و بی همتا شود. توانایی خلاقیت در تولید ایده های جدید از مهمترین عوامل مطرح در طراحی لباس است. ایده داشتن یعنی توانایی ایجاد عناصری با عملکردهای جدید. در طراحی لباس به منابع زیادی نیاز است و جستجو و تحقیق زیادی لازم است. این تحقیق ها به ایجاد ایده های جدید کمک می کند. هیچ وقت نمی توان چیزی که وجود ندارد را بدون هیچ الهامی ایجاد کرد. این تحقیق ها بسیار الهام بخش هستند و ایده های جدید می توان داشت. تحقیق به تفکر و تحلیل طراح کمک می کند. همه ایده ها حاصل بازتابی از اطلاعات بصری یا محیطی است. طراح به کمک تجربه و فرهنگ طرح ارائه می دهد. و تجربه و فرهنگ نقش اصلی در طراحی دارند. ارتباطی بین فرهنگ و زیبا شناسی برقرار می شود.

استفاده از هنرهای مفهومی در لباس باید از اصول طراحی نیز پیروی کند. که شامل:

وحدت: تمام عناصر طرح از جمله خط ، شکل ، رنگ و بافت با هم هماهنگی دارند. و با هم ارتباط برقرار می کنند. و به وحدت و یکپارچگی می رسیم.

تعادل: توزیع عناصر با تعادل صورت گرفته است. و شکل ها و رنگ ها تعادل دارند.

ریتم: تکرار شکل ها با ریتم صورت می گیرد. و توجه بیننده جلب می شود.

تمرکز: طراحی دارای خط مرکزی و نقطه کانونی است.

تناسب: اندازه ها با هم تناسب دارند و ارتباط نسبت و تعادل برقرار است.

هنر مفهومی و طراحی مد و لباس دارای ویژگی های زیر است.

  • می توان ایده را به واقعیت تبدیل کرد.
  • هنرمفهومی بیشتر شهودی است تا نظری
  • موجب ایجاد طرحی جدید و خاص می شود.
  • موجب تعریفی جدید از هنر می شود.
  • محتوا را تقویت می کند.

رابطه هنرمفهومی و طراحی مد و لباس

  • هردو به ایده نیازمند هستند.
  • فناوری و اکتشافات جدید در هردو اثر دارد.
  • اثر هنری خلق می شود.
  • هنر به مفهوم تبدیل می شود.
  • ایده به کمک آنها بیان می شود و لحن پیدا می کند.
  • ارتباطی قوی با مد آینده دارد.
  • سبک ها به بیان هنر مفهومی کمک می کند.
  • شخصیت و نیاز مخاطب باید شناخته شود.
  • از مواد متنوع استفاده می شود.
  • به دور از انحصار گرایی است.
آموزش طراحی لباس و مد
آموزش طراحی لباس و مد
آموزش طراحی لباس و مد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *